Boekel Energie officieel van start

Boekel Energie Nia Domo‘Het gaat om kwaliteit op lange termijn’
BOEKEL – Een groep initiatiefnemers wil onder de naam Boekel Energie de krachten in de gemeente bundelen om samen tot duurzame en voordelige energie te komen. Op 4 november om 20.00u. in Nia Domo, stelt de energiecoöperatie zich officieel voor aan de inwoners van Boekel en Venhorst. “Het is ons niet te doen om snel geld, het gaat om kwaliteit op lange termijn”, aldus Hes Willems en Paul van Zantvoort
Door Bas van den Hoven

Het is ongeveer een jaar geleden dat Boekel Energie in gang werd gezet met een bijeenkomst in Nia Domo. Direct bleek er voldoende animo te zijn voor een samenwerking op het gebied van energie. Een vijftigtal inwoners gaf aan een steentje bij te willen dragen en zo’n honderd Boekelnaren toonden interesse in een lidmaatschap. Verdeeld over drie werkgroepen, stortte een kern van zo’n dertig vrijwilligers zich afgelopen jaar op de materie. Een dezer dagen passeert een akte de notaris, waarna Boekel Energie een feit is. Inwoners van de gemeente kunnen vanaf 4 november voor twintig euro per jaar lid worden.

De coöperatie gaat zich ondermeer  richten op de collectieve inkoop en installatie van zonnepanelen. Binnen de huidige wetgeving bedraagt de terugverdientijd tussen zeven en negen jaar. “We gaan daarvoor samenwerken met LTO. Die organisatie gaat fungeren als ontzorger. Wij leveren een lijst met geïnteresseerde leden aan, vervolgens benadert LTO diverse leveranciers om offertes te maken. De voorstellen worden teruggekoppeld, waarna aan de hand van een lijst met criteria kritisch wordt gekeken naar de prestaties. Tenslotte kiezen we als Boekel Energie een betrouwbare partner uit”, legt Willems uit.

De keuze voor een ontzorger als LTO is logisch, volgens Van Zantvoort en Willems. “We moeten niet proberen de kennis in huis te halen als die er al is”, aldus laatstgenoemde. “De zorgen en twijfels worden weggenomen door LTO. De organisatie heeft al een paar jaar ervaring met dit proces en is momenteel bezig met de zesde ronde als het gaat om het collectief inkopen van zonnepanelen”, vult Van Zantvoort aan. Aan het programma van eisen waarop de offertes van de leveranciers getoetst worden, is een draai gegeven. Zodat zowel op maat voor particulieren als grotere verbruikers geleverd kan worden. Na aanleg van de zonnepalen wordt nog eens onafhankelijk onderzoek gedaan naar de kwaliteit van de geleverde producten.

Als het aan de energiecoöperatie ligt, worden de eerste gezamenlijk ingekochte zonnepanelen in het voorjaar op de Boekelse daken geïnstalleerd. Na de aftrap op 4 november organiseert Boekel Energie op 18 november een energiecafé met als onderwerp de collectieve inkoop van zonnepanelen. Geïnteresseerden hebben daarna twee weken de tijd om zich officieel in te schrijven voor de eerste ronde. Met welke frequentie de inkooprondes plaatsvinden, is afhankelijk van de belangstelling.

Een andere manier van samenwerken laat Boekel Energie op dit moment even links liggen. Uit onderzoek blijkt dat de mogelijkheid om stroom op te wekken op ‘het dak van de buurman‘ en zodoende te profiteren van de belastingvoordelen binnen de postcoderoos op dit moment niet rendabel is.  De terugverdientijd bedraagt vijftien tot twintig jaar. De werkgroep verwacht dat een dergelijk project in toekomst mogelijk interessant wordt als bijvoorbeeld de aanschafprijs van zonnepanelen aanzienlijk lager wordt of het belastingvoordeel door de overheid wordt verhoogd.

Leden van de coöperatie maken aanspraak op diverse hulpmiddelen om energiekosten terug te dringen. Zo kunnen ze gratis gebruik maken van een bespaarkoffer, voor weinig geld van een energiescan en korting krijgen op energiezuinig witgoed. Uit de scans voor particulieren en bedrijven komen bespaartips rollen die gebruikers financieel voordeel op moeten leveren. De bespaarkoffer geeft inzicht in actueel verbruik en vergroot daarmee het bewustzijn.

Ook is Boekel Energie van plan om de scholen in de gemeente te bezoeken. “Bewustwording begint bij onze kinderen. We vinden het daarom belangrijk om het belang van energiebesparing en energieproductie over de brengen”, legt Van Zantvoort uit. De kinderen van basisschool de Octopus hebben de energiecoöperatie inmiddels al met open armen ontvangen. Om het bewustzijn van de volwassen leden te vergroten, organiseert Boekel Energie diverse energiecafés. Willems vertelt over het belang van die avonden: “Dat is een mooie gelegenheid om bijvoorbeeld met anderen je energierekening te analyseren, want wanneer doe je dat nou?”

Bron: Gemerts Nieuwsblad: Bas van den Hoven

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *