Op 23 juni 2016 ging een supercel (het zwaarste type onweersbui dat kan voorkomen) over Zuidoost-Brabant die voor € 650 miljoen aan schade veroorzaakte aan daken en kassen. Dat was 20 keer meer dan het jaarlijks gemiddelde van de tien jaren daarvoor. Er is maar één dakbedekking die bestand is tegen hagelstenen van 8cm dikte die met 160 kilometer per uur omlaag komen en dat is een groendak.
Dat is niet de enige reden om een groendak te leggen, bij extreme regenval neemt het groendak de eerste regen op, waardoor er minder water over de straat loopt. In Kopenhagen is het zelfs verplicht om een groendak aan te leggen, want daar hebben ze een regenbui gehad die voor meer dan een miljard aan schade veroorzaakte.
Een groendak zorgt er ook voor dat bij extreme hitte je huis 5 graden koeler is. De plantjes filteren giftige stoffen en fijnstof en nemen CO2 op. Een groendak werkt ook mee aan het behoud van bedreigde diersoorten, zoals vogels en bijen. Verder dempt het geluid, gaat het dak twee keer langer mee en verhoogt het de waarde van je huis.
Als je er zonnepanelen boven plaatst, hebben ze in de zomer tot 15% meer rendement omdat het groendak de panelen koel houdt.
Dat zijn genoeg redenen voor Boekel Energie om een Energiecafé te organiseren rond het thema Groendaken. Experts op het gebied van groendaken, substraat en subsidies vertellen u er alles over op donderdag 28 maart. Daarnaast zullen wij u kort informeren over de projecten waar Boekel Energie momenteel mee bezig is. Het energiecafé start om 20:00 uur en vindt plaats in het lunchcafé in Nia Domo (het lunchcafé is vanaf 19.45 uur geopend).
Het energiecafé wordt georganiseerd met medewerking van Den Ouden Groep (substraat), JORU Begroeningstechniekhttp://begroeningstechniek.nl/ (groendak) en Waterschap Aa en Maas (subsidies).